West Cork Rare BookfairINANNA MODERNWest Cork Reading Holidays
We ship per DHL Express

We ship per DHL Express

Roodenburg-Schadd, Expressie en ordening. Het verzamelbeleid van Willem Sandberg

Roodenburg-Schadd, Caroline.

Expressie en ordening. Het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum 1945-1962.

Rotterdam, NAi Uitgevers, 2004. 24,5 cm x 17,5 cm. 941 pagina’s / pages. Met talrijke illustraties in zwart-wit / With many black-and-white photographs throughout the book. Original Softcover. Afkomstig uit de bibliotheek van de modeontwerper Frans Molenaar. In zeer goede staat met slechts weinig sporen van slijtage / From the library of dutch fashion designer Frans Molenaar. Very good condition with only minor signs of external wear.

Met o.a. de volgende hoofdstukken / Includes for example the following essays: Op het snijpunt van kunst en maatschappij: de aanloop tot Sandbergs directoraat / Voortgang en vernieuwing: Sandbergs museum- en verzamelbeleid na 1945 / Verzamelen rondom Van Gogh: een bruikleen als spil van de museumcollectie / Op zoek naar de nieuwe tijdgeest: Realisten of Cobra? / Avant-garde en canon: afsluiting van de periode Sandberg etc etc.

Jonkheer Willem Jacob Henri Berend Sandberg (Amersfoort, 24 oktober 1897 – Amsterdam, 9 april 1984) ontwerper en typograaf, was van 1945 tot 1963 directeur van het Stedelijk Museum (SM) in Amsterdam, waarvoor hij al vanaf 1938 werkte. Daarnaast was hij grafisch ontwerper. Hij was lid van de familie Sandberg.

Onder Sandbergs leiding ontwikkelde het SM zich tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst. Hij stond al vroeg open voor het experiment van de Cobra-beweging, en voerde – net als het Museum of Modern Art in New York – een verzamel- en tentoonstellingsbeleid waarin ook industriële vormgeving, fotografie en grafische vormgeving aan bod kwamen. De kwaliteit geleverd door de opgerichte reproductieafdeling werd toonaangevend in de museumwereld.
Sandberg ontwierp daarnaast zelf het museumdrukwerk (catalogi, affiches, uitnodigingen), en ontwikkelde zich zo tot een van de belangrijkste Nederlandse grafisch ontwerpers. Zijn ontwerploopbaan was eind jaren twintig begonnen met maken van beeldstatistieken.
Na zijn pensionering bleef Sandberg actief als tentoonstellingsmaker en ontwerper. Zo verzorgde hij de internationale beeldententoonstelling in de zomer van 1965 bij het honderdjarig bestaan van het Vondelpark. Tevens ging hij een belangrijke rol spelen in de opbouw van het Israël Museum in Jeruzalem.
Sandberg was betrokken bij de beroemde aanslag op het Amsterdams bevolkingsregister op 27 maart 1943. Als enige van de betrokkenen weet hij uiteindelijk aan de Duitsers te ontkomen. Een plaquette met de twaalf namen van de plegers van de aanslag die op 1 juli 1943 werden doodgeschoten hangt aan de gevel van de huidige Plantagestudio. De plaquette is ontworpen door Willem Sandberg. In 1951 werd Sandberg, onder meer vanwege dit feit, gelauwerd met Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.
De Sandbergprijs (uitgereikt van 1985 tot 2002) en het Sandberg Instituut, masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie, zijn vernoemd naar Willem Sandberg. (Wikipedia).

Jonkheer Willem Jacob Henri Berend Sandberg (1897–1984) known as Willem Sandberg was a Dutch typographer museum curator, and member of the Dutch resistance during World War II. (Wikipedia).

EUR 95,-- 

We ship per DHL Express

We ship per DHL Express

Roodenburg-Schadd, Expressie en ordening. Het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum 1945-1962.